Care sunt cele mai importante 7 categorii de materiale reciclabile?

Care sunt cele mai importante 7 categorii de materiale reciclabile?

Reciclarea este un proces extrem de important pentru reducerea risipei și poluării, diminuarea costurilor și resurselor necesare pentru producerea anumitor materii prime, reducerea amprentei de carbon și a efectului de seră.

Care sunt cele mai importante categorii de materiale reciclabile și cum putem contribui fiecare dintre noi pentru o mai bună colectare, puteți afla în rândurile de mai jos.

Ce sunt materialele reciclabile?

Materialele reciclabile sunt acele materiale, care pot fi folosite și refolosite la producerea și fabricarea de noi produse. În această categorie intră o varietate mare de materiale, de la metale, hârtie, plastic, cauciuc, textile, baterii, produse electronice și electrocasnice până la materiale biodegradabile.

Iată care sunt cele mai importante 7 categorii de materiale reciclabile:

1. Sticle și recipiente de plastic

Anual consumul de produse îmbuteliate în acest fel, crește tot mai mult. Și din păcate și cantitatea de deșeuri de acest tip ce este aruncată necorespunzător sau ajunge în ape și în natură. Reciclarea unei cantități cât mai mari de plastic și de recipiente de plastic, reduce cu doua treimi energia necesară pentru realizarea de produse noi.

2. Hârtie și carton

Plasarea unui container special pentru hârtie și carton lângă orice tomberon de gunoi ar contribui semnificativ la colectarea și reciclarea acestei categorii de material, întrebuințat în multe domenii de activitate. Reciclarea hârtie contribuie semnificativ la reducerea defrișărilor, conservarea resurselor naturale și diminuarea energiei necesare pentru producere uneia noi.

3. Materiale feroase și neferoase

Există o cantitate foarte mare de fier, oțel, cupru, inox, aluminiu, plumb care rezultă din utilizarea, uzarea, deteriorarea sau confecționarea de produse. Toate deșeurile ce aparțin acestei categorii trebuie strânse și livrate unui centru de colectare pentru a fi reintegrate într-un nou proces de producție.

Un loc aparte este ocupat de cutiile de aluminiu și de fier. Acestea sunt produse reciclabile 100 %, ce pot fi reciclate la nesfârșit. Utilizarea lor pentru realizarea de noi produse contribuie la o reducere cu 95% a energiei necesare in procesul de fabricație.

4. Produse din bumbac

Chiar dacă în țara noastră bumbacul este foarte puțin reciclat, în alte țări el este întrebuințat în realizarea de numeroase alte produse noi. Cele mai dese utilizări pot fi în industria textilă, prin fabricare de noi fibre, în amestec, pentru realizarea de hârtie de calitate superioară, inclusiv bancnote, pentru producerea de materiale izolante etc.

5. Recipiente din sticlă

Sticla este unul dintre materialele recilate în mod tradițional. Studiile arată că reutilizarea permite o economie de energie de aproximativ 50% față de cea necesară pentru realizarea uneia noi, reduce cu 20% poluarea generală și cu 50% poluarea apei. O singură sticlă reciclată economisește energia folosită de un bec de 100W timp de 4 ore.

6. Baterii consumate sau uzate

Din baterii reciclate pot fi recuperate câteva metale foarte valoroase. Cobalt, nichel și cupru pot fi recilate din bateriile de lithium și bateriile hibride nichel-metal . Mercur și oțel poate fi recuperat din baterii celulare cu mercur.

7. Electronice și electrocasnice

Cele mai importante tipuri de electronice și electrocasnice care pot fi reciclate sunt: televizoare, frigiderele, aparate de aer condiționat, mașini de spălat, laptopuri și calculatoare. În urma dezmembrarii, din ele pot fi recuperate mai multe tipuri de materiale, care pot fi utilizate în fabricarea unor produse noi. Astfel pot fi preluate și deșeurile care, prin aruncarea în locuri necorespunzătoare, pot duce la poluarea mediului.

Concluzie:

Prin acțiunea noastră responsabilă de reciclare a materialelor reutilizabile putem contribui la reducerea consumului de resurse și energie. Doar astfel ne putem asigura nouă și generațiilor următoare un mediu mai curat și mai sănătos.

Pentru a afla mai multe detalii și pentru apela la centrul nostru de colectare feroase și neferoase, ne puteți contacta cu încredere, oricând!